Joep Luijckx

geboren 28-06-1948 te Delft. Doorliep de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag. Verhuisde op zijn 25ste jaar naar Goeree-Overflakkee en woont nu al 40 jaar op dit eiland net buiten Nieuwe Tonge.

Zijn werk
Joep is een veelzijdig kunstenaar en de manier waarop hij schildert is realistisch, surrealistisch en abstract. Met name de laatste richting heeft zijn voorkeur. In de periode dat zijn atelier nog niet gereed was, maakte hij kleine etherische werkjes. Na een tentoonstelling waarbij bijna al deze etherische werkjes werden verkocht, ging hij van de ene dag op de andere dag over op spiraalachtige vormen, waar ook in zijn laatste werk zowel in zijn schilderijen als in zijn foto's nog duidelijk sporen van zijn terug te vinden. Ook maakt Joep objecten van onder meer klei, hout, plastic, ijzerdraad en glas. Soms worden dat hele installaties waarbij hij het performance gebeuren niet schuwt.

Over hoe de kunstenaar zijn table-top foto's maakt, doet hij niet geheimzinnig. Hij vertelt dat hij bijvoorbeeld met behulp van spiegels, doekjes, gekleurd papier - veelal zelf geschilderd - kleine objecten maakt en op deze wijze de vreemdste foto's componeert. Vaak komen deze foto's abstract over. Zeer belangrijk is hierbij de belichting, waarbij soms maar één lamp brandt en ook wel eens acht lampen en ook nog een zes diaprojectoren een zee van gericht licht geven op het schouwspel waar hij mee bezig is. Het atelier is op zo'n moment bijna ontoegankelijk want overal liggen er doeken en stukken papier op de grond, echter alléén dat stukje wat hij fotografeert is voor hem belangrijk. De spiegels weerkaatsen de kleuren die in het atelier zijn aangebracht. Wat chaos lijkt, blijkt een weloverwogen plan en daarom kan hij de kleuren wijzigen en de spiegel die eerst rood weerkaatst is bijvoorbeeld groen geworden. Het resultaat is magisch.

Overigens wil Joep ook nog wel eens de grens tussen kunst en kitsch verkennen en een mooi voorbeeld van zo'n experiment is wel zijn schilderij genaamd 'de drie rozen'. Hier zijn in de rozen gezichten te ontdekken. De laatste schilderwerken zijn zeer detaillistisch te noemen hij gebruikt voorstellingen van bladeren die abstract over het vlak gecomponeerd worden. Hij vindt het zelf bijna moderne barok.
Joep is een veelzijdig kunstenaar en op deze site probeert hij hier iets van te laten zien. Als u meer van zijn werk echt wilt zien kan dat, door een bezoek aan zijn atelier. Maar als u niet voor niets wilt komen maak dan eerst een afspraak 

Adres Joep Luijckx
Oudelandsedijk 12
3255LN  Oude Tonge
Tel. 0187 651318
Email. joepluijckx@tele2.nl
Website: www.joep-art.nl